tel./fax: 0268 412 222mobil: +4 0721 431 601e-mail: contact@poiana-brasov.ro

Tir cu arcul

Galerie foto

Kyudo inseamna Calea Arcului si este considerat de multi ca fiind calea cea mai pura dintre toate artele martiale. In trecut, arcul japonez era folosit pentru vanatoare, lupta, ceremonii la curte, jocuri si intreceri de indemanare.

Unele dintre vechile scoli japoneze de tir cu arcul, cunoscute ca si ryu, au supravietuit pana in zilele noastre, de-a lungul vechilor ceremonii si intreceri, insa desigur ca zilele cand arcul era folosit ca arma sunt demult apuse.

 In zilele noastre kyudo este practicat indeosebi ca metoda de dezvoltare psihica, morala si spirituala.  Esenta kyudo se poate spune ca este sinonima cu cautarea adevarului, a bunatatii si a frumusetii.

Adevarul in kyudo este manifestat prin tragerea in sine, care este pura si inteleapta, unde cele trei elemente  atitudinea, miscarea si tehnica se unesc intr-o stare de perfecta armonie. O lovitura reusita in kyudo nu este doar una care atinge centrul tintei, ci una despre care se poate spune ca sageata exista in tinta inca inainte de a fi trasa.

Bunatatea reuneste calitati ca si curtozia, compasiunea, moralitatea si non-agresiunea. In kyudo, bunatatea este aratata prin afisarea comportamentului si atitudinii potrivite in toate situatiile.

 Un bun arcas este o persoana care-si pastreaza stapanirea de sine chiar si in momente de stress profund sau de conflicte. Frumusetea kyudo imbunatateste viata si stimuleaza spiritul. In kyudo, adevarul si bunatatea sunt prin definitie frumoase. Frumusetea poate fi gasita de asemenea si in gratia desavarsita a arcului japonez si in eleganta vesmantului traditional al arcasului.